10.1.11

Kuzey Kore Eyaletler. Kuzey Hamgyong



KUZEY KORE EYALETLER - ŞEHİRLER - İLÇELER 


Kuzey Hamgyong Eyaleti ve Şehirleri :

Kuzey Hamgyong, ülkenin kuzeyindeki eyaletin, doğusunda Japon Denizi sahili, kuzeyinde Rusya, Batısında Çin, güneyinde Güney Hamgyong ve güney batısında ise Ryanggang bulunmaktadır.
                                                                                                                                                         Hamgyong'da Kaplıcalar 
Kuzey ve Güney Hamgyong'un doğusu tamamen deniz sahili, batısı ise yüksek platoları ve sivri tepeleriyle ünlü Mançurya Dağları (Machonryong) ile çevrilidir ve sahilden batıya gidişte kısa zamanda rakımı 2500 m. ye kadar yükselen dağ sıralarına ulaşılır.

Kaplıcaları ile ünlü ülkedeki kaplıcaların çoğunluğu bu eyalette bulunmakta, bölgedeki kaplıcaların tarihi ise 400 yıl kadar bir geçmişe sahip durumdadır.
Kaplıcaların genellikle yüksek tansiyon, dermatit ve kısırlığa karşı çok iyi neticeler verdiği söylenmektedir.
                                
Eyaletin İdare Merkezi olan Chongjin özellikle demir-çelik sanayi olmak üzere bir çok sanayinin merkezi durumundadır.
Ticaret Merkezinde yapılan binalar.
Bunların başında Makina, Gemi inşa, Kimya ve Elektrik sanayi kuruluşları gelmektedir. Sanayi hammadde ve üretimlerinin taşınmasında büyük rol oynayan Chongjin Limanı adeta doğal bir liman durumundadır ve bölgeye canlılık getirmektedir.
Ayrıca eyaletin sanayinin yanında birde gelişmiş bir ticaret merkezi olması için "Rajin-Sonong Serbest Ticaret Bölgesi" kurulmuş, bölgenin alt yapı ve diğer inşaatlarının yapımına hızla devam edilmektedir.
Tarım ve Hayvancılık herne kadar yok denecek durumda isede, yerel piyasaya sürülmek üzere azda olsa  hayvancılık da Koyun, Sığır ve Kümes hayvanları yetiştirilmekte, Tarım da ise başta Hububat olmak üzere, Mısır, tatlı patates, Tütün, Çin lahanası, Ispanak, Sarımsak, çeşitli sebzeler, meyvalar, Adzuki fasulye, Galce soğanı gibi ürünler yetiştirilmekte ve pazarlara sevk edilmektedir.
Hamgyong bölgesinde yetişen Sonjo Elma, Kuzey Kore'nin en leziz meyvası olarak yerini alır ve ağızda dağılması ile tadının yayılması özellik taşır.

Deniz ürünleri bakımından zengin bir ürün yelpazesine sahiptir Hamgyong sahili. Antik yaşamdan itibaren balıkçılık ününü hiç kaybetmemiş, özellikle Pugo balık kurutulduğu zaman Kore Mutfağının en güzel esini olarak yerini almıştır.

Kuzey Hamgyong'da 3 Şehir vardır, bunlar : Chongjin-si  
Hoeryong-si
1. Chongjin-si :
Eyaletin deniz kenarında bulunan ve İdare Merkezi olan Chongjin-si, bölgede olduğu gibi ülkenin de en gelişmiş ve büyük şehirlerinden birisidir.


     Chongjin'de şehir merkezi, devasa binalar ve oldukça geniş caddeler, ize göre tek eksik olan özel otomobil ve özel taşıtlar.

269 km.2 lik bir alanda kurulmuş olan şehrin nüfusu 627.000 dir. Önceleri küçük bir balıkçı köyü olan kent, Japon'ların 1908 yılındaki işgalinden sonra şehirleşmiş ve liman kenti olarak gelişmeye başlamıştır.
     Chongjin'den bir görünüş, sıra sıra muntazam şekilde inşa edilmiş gökdelenler, sokaklar, caddeler, parklar, tamamı halkın        yaşamı için yapılmış, hiç bir gökdelen bir şahsa ait değil, hepsi kamunun malı ve halka tahsis edilmiş durumda. Babadan        çocuğa miras yok, ömür boyu otur, konut sana ait.

Bir tarafı deniz, diğer tarafı hemen yükselen büyük dağlar arasında kalan bölge ekim alanları bakımından çok fakir durumdadır ama, sanayi ve eğitim bakımından Kuzey Kore'nin  ilk sıralarını alır. 
     Chongjin'den bir görünüş daha. Tren İstasyonu ve yine çok katlı halk apartmanları. Evin var, işin var yeterki sen çalış,          çalışanın yaşamıda geleceğide garanti altında. Aldığı ücret ülke içinde yeterli durumda, ancak dışarda yetmez, dışa tatil          istemediğin zaman, insanın sızlanacak hiç bir sebebi yok.

İklim olarak, eyaletin yüksek ve büyük dağların eteğinde bulunması soğuk sayılabilecek bir kara iklimini çağrıştırmakta, yıllık ortalama sıcaklık +11 derece en sıcak ay olan Ağustos ayındaki sıcaklık ise normalde 25 dereceyi geçmemektedir.


     Chongjin'den merkezde bir alan, yeşiliyle, binalarıyla, ilerde bacası tüten fabrikasıyla vede bulunduğu zaman içerisinde          ve geleceğinden emin mutlu insanlar. Ortada tek tük rastlanan trolöybüs. Tüm seyahatler, Elektrikli Otobüsler, Metrolar        ve Trenler gibi tamamen halkın hizmetine sunulmuş toplu taşıma araçları ile yapılmaktadır.

Ekonomide tarım ve hayvancılık hemen hemen yok gibidir, sadece kıyıda balkçılık sektörü göz doldurur ama sanayi sektörü hatırı sayılacak kadar üst seviyededir.


     Chongjin ve merkezde resmi bir bina, geniş ve boş caddeler. Herkes işinde gücünde, mesai başlama ve bitiş saatlerinde          caddeler dolar bu ülkede, çünkü orada çalışmama, aylak gezme diye bir özgürlük yoktur. Boş gezeni devlet bakmak                  zorunda değildir, kesin olarak ona iş gösterir. Yönetim bizlerdeki gibi halkın parasıyla kendi çıkarı için bazılarını beslemez.

2. Kimchaek-si :
Eyaletin güneyinde ve deniz kıyısında kurulmuş bir liman şehridir. 196.000 Nüfusa sahip olan Kimchaek-si Şehri 1899 yılında açık bir liman olarak kurulmuş, bu günkü ismini ise 1951 yılında almıştır.
Ekonomide başlıca alanlar Demir ocakları, balıkçılık ve liman işletmesidir. 

     Kimichaek'de bir tren istasyonu ve harekete hazır elektrikli lokomotif ile seyreden bir yük katarı. Ülkede tüm taşıt araçları        elektrik enerjisi ile seyretmektedir.

     Politeknik, önde ÜNİ. kampüs binası ve arkada çok katlı yapılarıyla kentin görünüşü. 


     Politeknik ÜNİ. Kampüs binası ön giriş. Yüksek öğrenim kurumu ise bir tanedir oda  Kimchaek Politeknik Üniversitesi dir.

3- Hoeryong-si
Eyaletin kuzey batısında, dağlarn eteğinde kurulu bir şehir olan Hoeryong'un nüfusu 134.500 dür. Çin sınırında Tümen Nehri ile Çin arasında bulunan kente Çin Şehri de denir.
     Hoeryong Şehir Merkezinden bir görünüş.

Kim Jong ll'nin annesi olan Kim Jonk Suk'un doğum yeri olan ve tarihten bu yana bir iç kent olarak bakımsız durumda bulunan kent, Mayıs 2007 ayında bir ziyaret için buraya gelen ve yeni atanan Başbakan Kim Yong il'in dikkatini çekmiş ve kentin düzenlenmesi için gerekli talimatları vermiştir.


     Kim Jong Suk'un doğum yeri Hoeryong'dur.

Hoeryong Toplama Kampı şehire 20 km. mesafededir.
Ekonomide öncülük madencilik, ağır sanayi makinaları ve kağıt fabrikası gibi üretim tesislerindedir.

ETİKETLER : HAMGYONG - KUZEY KORE - KİM JONG ll - KİM JONG SUK - HOERYONG - TÜMEN NEHRİ - KİMİCHAEK - CHONGJİN - SONJO ELMA  -  PUGO BALIK - MACHONRYONG DAĞLARI 

BENZER KONULAR :
Kuzey Kore Geçmişten Günümüze.
Resimlerle Kuzey Kore Gerçeği
Kuzey Kore Şehirleri Pyongyang-1
Kuzey Kore Şehirleri Pyongyang-2
Kuzey Kore Şehirleri Chongjin
Kore Savaşı ve Türk Askerleri


Eyaletler Devam edecektir, bizi takip ediniz.(Toplam 9 Eyalet)




Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder